Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak założyć swój serwer
#1
Witam 
Mam małe pytanie odnośnie własnego serwera, jeśli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Jak udostępnić w Gothic 2 Online Launcherze swój serwer? Dodam że mam rodzaj ip wewnetrzne przez co jestem zmuszony używać programu trzeciego hamachi. Pozdrawiam i do zobaczenia
Reply
#2
Korzystając z client'a VPN wystarczy że osoby będące z tobą w takiej sieci skopiują twój:
adresIp:port (w takiej formie)
i dodadzą serwer do ulubionych.

Poza tym, jestem zaskoczony że ktoś jeszcze korzysta z hamachi.
Jeśli szukasz alternatywy bez limitu 5 członków polecam Radmin VPN.
Reply
#3
(04.04.2020, 22:19)Patrix Wrote: Korzystając z client'a VPN wystarczy że osoby będące z tobą w takiej sieci skopiują twój:
adresIp:port (w takiej formie)
i dodadzą serwer do ulubionych.

Poza tym, jestem zaskoczony że ktoś jeszcze korzysta z hamachi.
Jeśli szukasz alternatywy bez limitu 5 członków polecam RadmDi
Dziękuje Patrix Jak skonfigurować plik config żeby to hulało? Wink Pozdrawiam
Reply
#4
W zasadzie nic nie musisz konfigurować.
Domyślna konfiguracja wystarcza.

Zapewne twoi koledzy będący w sieci VPN nie mogą się z tobą połączyć, bo masz włączoną zaporę (teraz tylko pytanie czy tą systemową, czy jakąs w antywirusie).
Masz dwie opcje:

1.Tak zwany sposób "Quick and dirty"
Wyłączasz zaporę systemową i/lub zaporę antywirusową

2.Wchodzisz w:
- Panel Sterowania -> System i zabezpieczenia -> Zapora Windows Defender -> Zezwalaj aplikacji lub funkcji na dostęp przez zaporę Windows Defender
- Upewnij się, że serwer (a dokładniej jego plik wykonawczy (.exe)) jest dodany na liście, zaznaczasz dla których sieci chcesz zezwolić aplikacji na dostęp.
- Jeśli nie jesteś pewien z którego typu sieci korzysta twój VPN, zaznacz oba
- Wchodzisz do:
- Panel Sterowania -> System i zabezpieczenia -> Zapora Windows Defender -> Ustawienia Zaawansowane
- W regułach przychodzących dodajesz dwie reguły, wybierasz opcje port z kreatora,
- potem podajesz port serwera, zaznaczasz najpierw TCP dla pierwszej
- Nazywasz regułę jak chcesz (np: G2O)
- Robisz tak samo drugą regułę, tylko że tym razem wybierasz UDP

Komunikacja z serwerem odbywa się za pomocą dwóch protokołów.
TCP jest wykorzystywany do auto-patchera g2o, który pobiera skrypty, zaś za pomocą protokołu UDP jest wykonana komunikacja w grze (pakiety, itp.)

https://www.youtube.com/watch?v=Nn2BJ9jLYNs
Tu mały przykładowy film w wersji anglojęzycznej, jak to skonfigrować.

Powodzenia!
Reply
#5
(07.04.2020, 16:00)Patrix Wrote: W zasadzie nic nie musisz konfigurować.
Domyślna konfiguracja wystarcza.

Zapewne twoi koledzy będący w sieci VPN nie mogą się z tobą połączyć, bo masz włączoną zaporę (teraz tylko pytanie czy tą systemową, czy jakąs w antywirusie).
Masz dwie opcje:

1.Tak zwany sposób "Quick and dirty"
Wyłączasz zaporę systemową i/lub zaporę antywirusową

2.Wchodzisz w:
- Panel Sterowania -> System i zabezpieczenia -> Zapora Windows Defender -> Zezwalaj aplikacji lub funkcji na dostęp przez zaporę Windows Defender
- Upewnij się, że serwer (a dokładniej jego plik wykonawczy (.exe)) jest dodany na liście, zaznaczasz dla których sieci chcesz zezwolić aplikacji na dostęp.
- Jeśli nie jesteś pewien z którego typu sieci korzysta twój VPN, zaznacz oba
- Wchodzisz do:
- Panel Sterowania -> System i zabezpieczenia -> Zapora Windows Defender -> Ustawienia Zaawansowane
- W regułach przychodzących dodajesz dwie reguły, wybierasz opcje port z kreatora,
- potem podajesz port serwera, zaznaczasz najpierw TCP dla pierwszej
- Nazywasz regułę jak chcesz (np: G2O)
- Robisz tak samo drugą regułę, tylko że tym razem wybierasz UDP

Komunikacja z serwerem odbywa się za pomocą dwóch protokołów.
TCP jest wykorzystywany do auto-patchera g2o, który pobiera skrypty, zaś za pomocą protokołu UDP jest wykonana komunikacja w grze (pakiety, itp.)

https://www.youtube.com/watch?v=Nn2BJ9jLYNs
Tu mały przykładowy film w wersji anglojęzycznej, jak to skonfigrować.

Powodzenia!

(10.05.2020, 03:37)Kaiojek Wrote:
(07.04.2020, 16:00)Patrix Wrote: W zasadzie nic nie musisz konfigurować.
Domyślna konfiguracja wystarcza.

Zapewne twoi koledzy będący w sieci VPN nie mogą się z tobą połączyć, bo masz włączoną zaporę (teraz tylko pytanie czy tą systemową, czy jakąs w antywirusie).
Masz dwie opcje:

1.Tak zwany sposób "Quick and dirty"
Wyłączasz zaporę systemową i/lub zaporę antywirusową

2.Wchodzisz w:
- Panel Sterowania -> System i zabezpieczenia -> Zapora Windows Defender -> Zezwalaj aplikacji lub funkcji na dostęp przez zaporę Windows Defender
- Upewnij się, że serwer (a dokładniej jego plik wykonawczy (.exe)) jest dodany na liście, zaznaczasz dla których sieci chcesz zezwolić aplikacji na dostęp.
- Jeśli nie jesteś pewien z którego typu sieci korzysta twój VPN, zaznacz oba
- Wchodzisz do:
- Panel Sterowania -> System i zabezpieczenia -> Zapora Windows Defender -> Ustawienia Zaawansowane
- W regułach przychodzących dodajesz dwie reguły, wybierasz opcje port z kreatora,
- potem podajesz port serwera, zaznaczasz najpierw TCP dla pierwszej
- Nazywasz regułę jak chcesz (np: G2O)
- Robisz tak samo drugą regułę, tylko że tym razem wybierasz UDP

Komunikacja z serwerem odbywa się za pomocą dwóch protokołów.
TCP jest wykorzystywany do auto-patchera g2o, który pobiera skrypty, zaś za pomocą protokołu UDP jest wykonana komunikacja w grze (pakiety, itp.)

https://www.youtube.com/watch?v=Nn2BJ9jLYNs
Tu mały przykładowy film w wersji anglojęzycznej, jak to skonfigrować.

Powodzenia!

Dziękuje dobry człowieku Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin jesli mozesz mi jeszcze powiedzieć bo moj serwer jest offline 9999 ping jak to puścić w internet?
Reply
#6
Musiałbyś przekierować porty na swoim routerze/routerach.
Wszystko zależy od tego, jak wygląda u ciebie budowa sieci.

No i musisz sobie odpowiedzieć na te pytania wpierw:
1) ile jest routerów na drodze od twojego pc, do dostawcy internetu w twojej sieci domowej? 1? 2?
2) czy masz dostęp i możliwość konfigurowania routera/routerów w sieci domowej?

No i teraz jeśli już znasz odpowiedź na te dwa pytania, musisz trochę pogoogle'ować, jak przekierowywać porty dla danego routera.
Oprogramowanie na każdym routerze się różni i czasami opcje znajdują się w innych kategoriach, ale z grubszego przekierowanie portów konfiguruje się tak samo wszędzie.

Nie mniej jednak, przekierowywanie portów jest dosyć upierdliwe. Zwłaszcza, jak robisz to pierwszy raz, szybko możesz się zniechęcić po tym, jak firewall ci zablokuje aplikacje i tak.
Moja garść rad:

1.Jeśli masz jeden router, to dobrze, jeśli masz natomiast ich więcej i tworzą one osobne sieci, to dobrze by było jakbyś mógł testować przekierowanie portow wpierw na routerze, który jest bezpośrednio podpięty do internetu (to i tak zależy od konfiguracji sieci, bo możesz mieć zmostkowany router, który tylko przedłuża sieć).

2.Złota zasada, na czas konfiguracji przekierowywania portów, wyłącz zaporę w systemie windows, uniknie to problemów z ewentualnymi regułami, które możesz dodać potem.

3.Do testowania czy udało ci się przekierować port/porty najlepiej jest używać serwera g2o + launcher g2o.
Musisz przekierować port serwera i port serwera +5, czyli np: 28970 i 28975.
Dlaczego tak? A no dlatego, że g2o korzysta z serwera http, który stoi na porcie o 5 większym niż oryginalny.
Port serwera musi przekierowany być dla protokołów TCP i UDP.
Port serwera http (ten większy o 5) może być przkierowany tylko dla protokołu TCP.

Jak testować?
Banalnie.
Odpalasz serwer na danym porcie, który przekierowałeś, jeśli przekierowanie się powiedzie, powinieneś po pewnym czasie na liście serwerów dostrzec swój serwer.
Alternatywnie, możesz skorzystać z tego typu stron:
https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/

Z tym że te strony, nie są idealne. Przekierowanie portów działa dynamicznie, port jest po to, by twój router wiedział, do której aplikacji ma trafić pakiet informacji wysłany z sieci (np od serwera jakiegoś). Gdy żadna aplikacja nie chodzi na tym porcie, to po prostu jest on zablokowany, wtedy stronka ci może też pokazać że port nie jest przekierowany, ale to niekoniecznie musi być prawda. No i oczywiście, sytuacja w ktorej mamy dwa routery też może powodować problemy, wtedy stronka nawet jak serwer będzie miał przekierowane porty, może nam pokazywac złe rezultaty.

Tyle ode mnie, temat jest obszerny, nie dlatego że jest trudny, a dlatego, że routerów jest multum rodzajów (ale każdy powinien wspierać tą funkcje), no i samo skonfigurowanie tego jest proste, ale robi się bardziej problematyczne, gdy na drodze do internetu nie mamy jeden router w sieci domowej, a dwa, albo więcej (w założeniu że każdy router to osobna sieć).
Musisz o tym poczytać.
Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Pytanie o bazowy serwer KaeMeN 4 1,399 15.03.2020, 23:25
Last Post: Profesores
  Problem z wbiciem na serwer Dyamiti 8 4,961 18.02.2018, 22:35
Last Post: Dyamiti
  Moduły w wersji 0.1.3 - jak je dodawać? Mattwell 4 2,392 29.01.2018, 23:15
Last Post: Mattwell
  Błąd podczas wchodzenia na serwer. Baku 5 2,766 22.07.2017, 18:25
Last Post: Baku
  Logowanie na serwer nie działa Kania69 14 5,456 10.06.2017, 21:17
Last Post: Kania69
  Problem z dołączeniem na serwer Pietro 23 8,928 24.01.2017, 19:39
Last Post: Pietro
  Problem z dołączeniem na serwer Pietro 4 2,337 19.01.2017, 15:34
Last Post: Pietro
  Putty-serwer woszczu 14 5,722 24.11.2016, 00:57
Last Post: woszczu
  Tak jak na screenie Eryk 3 1,732 10.10.2016, 00:14
Last Post: Kentar
  Dziwny błąd przy próbie wbicia na serwer Vanarius 6 2,756 23.07.2016, 02:00
Last Post: Hades

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)